Inhoud
Patiënten die vóór de operatie al druppelden met oogdruk‐verlagende oogdruppels dienen hiermee door te gaan na de operatie, tenzij u daarover uitdrukkelijk anders bent geadviseerd door uw oogarts. Er wordt in het algemeen geprobeerd patiënten na een staaroperatie zo weinig mogelijk afhankelijk te laten zijn van brillen. Voor de operatie wordt er daarom een lensmeting verricht.
Meestal blijft er in ieder geval een leesbril nodig. De oogarts kan echter nooit 100% garanderen dat het oog altijd, zelfs na een perfect verrichte operatie, zonder bril scherp kan zien. Dit betreft met name de patiënten die voor de operatie een bril hadden met hoge en/of cilindrische afwijkingen (zie ook speciale implantlenzen).
Maar dan is voor veraf wel weer een bril nodig. De keuze hiervoor hangt onder andere af van uw brilsterkte voor de operatie en van uw leesgewoonten. Er zijn de laatste jaren speciale implant‐lenzen ontwikkeld met het doel mensen na de staaroperatie nog minder afhankelijk te laten zijn van een bril Hieronder vallen: Torische kunstlenzen, die als doel hebben de cilindersterkte van een eventuele bril na de operatie te verminderen of zelfs geheel weg te werken.
Hierdoor zijn mensen niet alleen voor het veraf zien, maar ook voor het dichtbij zien minder afhankelijk van een bril. Deze speciale implant‐lenzen kunnen niet bij iedereen worden gebruikt. Deze lenzen kunnen specifieke bijwerkingen hebben (ringen rond lichtbronnen, lichtschitteringen); bovendien is in sommige omstandigheden toch nog een leesbril nodig. Deze speciale lenzen vallen niet onder de normale verzekerde zorg waardoor er vaak een bijbetaling voor gevraagd.
In het algemeen is het risico op complicaties klein bij en na een staaroperatie. Een bloeding of infectie kan het zicht blijvend doen verminderen. De kans hierop is erg klein, circa 1 a 2 gevallen per 1000 operaties. Als u na een staaroperatie merkt dat het zicht duidelijk minder wordt en het oog roder en pijnlijker, neem dan direct contact op met uw oogarts of diens waarnemer.
In een aantal gevallen merkt u daar als patiënt niets van en herstelt het oog net zo voorspoedig als anders. In een aantal gevallen vergt het herstel meer tijd, maar is het uiteindelijke gezichtsvermogen wel nog heel behoorlijk. In een enkel geval lukt het niet alle lensresten te verwijderen of het kunstlensje direct te plaatsen tijdens de operatie. lenswissel staar.
Tijdelijke, meestal goed op oogdruppels en/of tabletten reagerende problemen na een operatie kunnen zijn:verhoogde oogdruk (dit kan soms pijn veroorzaken), of het ontstaan van zwelling in de gele vlek van het netvlies (waardoor de gezichtsscherpte soms kan dalen) - Afdeling Oogheelkunde. Zwelling van het hoornvlies kan soms direct na een operatie aanwezig zijn (Oogkliniek voor Erfelijke Oogaandoeningen: Genetisch Advies en Zorg).
Nadat er een staaroperatie is uitgevoerd, is het risico op het ontstaan van een netvliesloslating toegenomen. Verschijnselen van een netvliesloslating kunnen zijn: het optreden van lichtflitsen, het gaan zien van bewegende vlekjes, toenemende uitval van het gezichtsveld. Bij deze verschijnselen moet u contact opnemen met uw oogarts of diens waarnemer.
Na een staaroperatie kan er soms een nieuwe troebeling ontstaan. Oogkliniek voor Oogprothesen: Reconstructieve Opties. Het lijkt dan of de staar terugkomt. Dit wordt nastaar genoemd en het ontwikkelt zich meestal pas maanden tot jaren na de staaroperatie (oogkliniek). Nastaar is met behulp van een laserbehandeling te behandelen. Hierbij wordt er een opening in de nastaar gemaakt.
U heeft een vragenlijst over uw gezondheid ingevuld. Tijdens het oogonderzoek is met u overlegd welk type lens in uw oog wordt geplaatst. U heeft een brief gekregen met de operatiedatum. De voorbereiding op een staaroperatie begint thuis. Op de dag vóór de operatie begint u met het druppelen van het te opereren oog.
De druppelinstructie vindt u op het medicatieoverzicht. Heeft u hier vragen over of lukt het druppelen niet, belt u dan met de polikliniek Oogheelkunde. Let op, Lukt het druppelen niet door uzelf of met hulp uit uw omgeving, dan kunt u bij de apotheek vragen naar een druppelbril. U krijgt instructie bij de apotheek over de bril en gelegenheid om te oefenen.
Op de dag van de operatie mag u ontbijten zoals u gewend bent. U kunt uw medicijnen ook gewoon innemen (ook bloedverdunners). U mag geen plastabletten innemen, omdat u dan misschien tijdens de operatie een (te) volle blaas heeft. Op de dag van de operatie mag u geen make-up op en mag u geen sieraden dragen in verband met infectiegevaar.
U krijgt een knijpertje om een vinger dat het zuurstofgehalte in uw bloed meet. U krijgt een tabletje onder het ooglid. Dit is om de pupil te vergroten - Oogkliniek voor Oogverzorging tijdens Zwangerschap: Deskundig Advies (hoe ontstaat staar). Het oog is dan nog niet verdoofd. Als de bewakingsmonitor is aangesloten, wordt uw oog nog een keer verdoofd met druppels. Uw oog en oogleden worden met jodium gedesinfecteerd.
De anesthesioloog maakt in het buitenste oogvlies een klein gaatje, waar de verdovingsvloeistof ingespoten wordt. Oogkliniek voor Oogprothesen: Reconstructieve Opties. U kunt een drukkend gevoel bij uw oog krijgen. Het klemmetje tussen de oogleden wordt verwijderd en uw oog wordt dichtgeplakt. U krijgt een dop met een ballonnetje op uw oog, zodat de verdoving goed kan verspreiden.
U ziet bijna niks meer met het oog. U bent klaar voor de operatie. Bij de staaroperatie haalt de oogarts uw eigen troebele ooglens uit het oog en vervangt deze door een heldere kunstlens. De operatie wordt uitgevoerd door een oogarts of door een oogarts in opleiding die onder supervisie staat van een ervaren oogarts.
U kunt niet zien wat er precies gebeurt, maar u bent zich wel bewust van een helder licht. U wordt achterover in een tandartsstoel geplaatst. U wordt gevraagd rustig te blijven liggen. De oogarts maakt drie kleine openingen aan de voorkant van het oog. De staar wordt met ultrasone golven zachter gemaakt en via een smal buisje verwijderd.
U krijgt een verband en beschermkapje op uw oog. Na de operatie gaat u direct terug naar de verblijfsruimte. Heeft u vragen? Stelt u deze gerust! Om het oog te beschermen krijgt u een verband en een beschermkapje over uw oog. Dit mag u de volgende dag na het opstaan verwijderen (Informatie over oogziekten, oogaandoeningen).
Het kapje gebruikt u nog één week voor de nacht, zodat u niet per ongeluk tijdens uw slaap in het geopereerde oog wrijft. Het kan zijn dat u nog niet direct beter ziet dan voor de operatie. Het oog heeft na de operatie tijd nodig om te herstellen (Oogkliniek voor Oogverzorging tijdens Zwangerschap: Deskundig Advies). Neemt u het medicatieschema goed door.
U heeft uitleg gekregen voor de dag na de staaroperatie. U moet een aantal vragen beantwoorden, deze staan op de vragenlijst ‘Eén dag na de staaroperatie’. Het is belangrijk dat u dit doet in de ochtend, de dag na de operatie. Na de operatie kan uw oog rood zijn. Dit is een bloeduitstorting onder het bindvlies.
Deze roodheid is dus niets bijzonders. Het kan een paar weken duren voordat het oog weer helemaal wit is. Indien de roodheid erger wordt, neemt u dan contact met ons op (oogkliniek). Ongeveer drie tot zes weken na de operatie komt u op controle bij een technisch oogheelkundig assistent (TOA) voor de eindcontrole - Oogkliniek voor Kleurenblindheid: Onderzoek en Begeleiding.
Meer van Verzorging
Navigation
Latest Posts
Lenswissel Staar
Oogcentrum (Oogheelkunde)
Hoogwaardige Oogheelkundige Zorg